Sony напомни на разработчиците на игри за PlayStation 4, че всички нови заглавия, изпратени за сертифициране, трябва да са съвместими с PlayStation 5.

Това означава, че след средата на този месец всички PS4 заглавия, разрешени за тестване, са технически съвместими с пренасочване, което означава, че могат да се играят на конзолата от следващо поколение на Sony; въпреки това разработчикът на всяка игра трябва да гарантира това.

Според документи за разработчици, получени от Eurogamer от вътрешния партньорски уебсайт на PlayStation, разработчиците трябва да изберат опция, за да покажат, че играта им е тествана за съвместимост с хардуера на PS5. Sony пусна ново издание на своя софтуерен комплект за разработчици на PS4, който включва тази опция.

Sony информира разработчиците, че с тях ще се свърже индивидуално с инструкции за проверка на съвместимостта с PS5 в последователността, в която техните проекти са пуснати.

Има повече информация за това какво включва “съвместимост”. Съвместимостта с PlayStation 5 се определя от това дали изпратеният код на играта работи без проблеми на конзолата от следващо поколение на Sony и предоставя същата функционалност на PS5 като на PS4.

В резултат на това разработчикът не може да обозначи игра като съвместима с PS5, като същевременно ограничава съвместимостта за определен режим на хардуер от следващо поколение.

Тези бележки на разработчиците очертават критериите на Sony за коригиране на текущи игри и ремастериране на издадени по-рано заглавия.

Всеки нов пластир или ремастер, пуснат след тази дата, няма да е необходим, ако дадена игра бъде изпратена на Sony, но би било „силно препоръчително“.

Ако дадена игра е изпратена на Sony след 2020 г., всяка бъдеща корекция или ремастер за тази игра трябва да я поддържа съвместима с PS5. Съвместимостта на играта с PS5 трябва да се поддържа, след като бъде сертифицирана.

Важно е да запомните, че нищо от това не се отнася за игри, пуснати на пазара, а само за тези, изпратени на Sony след тази дата. Изпращанията обикновено се правят далеч преди пускането на пазара, за да се гарантира, че сертифициращият екип на Sony може да одобри играта навреме.

Например, Ghost of Tsushima на Sony ще бъде пуснат, но беше сертифициран преди крайния срок. Няма да се изисква да е обратно съвместим с PlayStation 5 и вероятно ще се поддържа от PlayStation 5, защото е една от последните оцелели водещи игри на PlayStation 4. (Всъщност Eurogamer чу, че това ще бъде така, с The Last of Us 2, друг предстоящ ексклузив).

Въпреки че одобреният софтуер е технически способен да работи през поколенията, Sony все още не е изяснила как ще го направи на практика.

Много издатели на трети страни вече обявиха подкрепата си за подхода на Microsoft Smart Delivery за собственост на различни поколения на Xbox, който предлага най-добрата версия на игра за вашето устройство. Ubisoft и CD Projekt Red ще използват това, за да осигурят съответно Assassin’s Creed Valhalla и Cyberpunk 2077 собственост между поколенията. (Междувременно Electronic Arts реши да даде на някои от своите игри възможност за ограничено време за надграждане.)

Microsoft обеща преди година, че цялата (не-Kinect) библиотека на Xbox One и всички игри от съществуващите му Xbox 360 и оригинални програми за обратна съвместимост на Xbox ще бъдат налични при стартирането на Series X. И както Microsoft разкри през март пред Digital Foundry, тя ще осигури автоматизирани надстройки, като поддръжка на HDR.

След като обяви, че ще предаде „проблеми, които изискват корекция“ на разработчиците, PlayStation сега работи, за да гарантира, че игрите за PS4 работят на PS5.

„На PS5 е вероятно обратно съвместимите игри да работят с по-голяма честота, което позволява по-висока или по-постоянна честота на кадрите и евентуално по-високи разделителни способности.“ Разглеждаме игрите една по една, за да определим дали някакви проблеми трябва да бъдат коригирани от оригиналните разработчици на софтуер. През март PlayStation изпрати писмо. „Топ 100 най-играни игри за PS4 бяха представени в презентацията на Марк Черни, демонстрирайки успеха на нашата работа по обратна съвместимост. Тествахме стотици игри и се стремим да тестваме още хиляди, докато се приближаваме до старта. Ще ви държим актуализиран за обратна съвместимост и други съобщения за PS5 през следващите месеци. “Бъдете нащрек!”

RSS
Follow by Email